Musea in Overijssel

Ben je woonachtig in Overijssel of ga je een weekend weg en ben je een liefhebber van musea? Dan hebben we goed nieuws voor je, de provincie telt namelijk een aantal interessante culturele en historische plekken die het bezoeken waard zijn!  Of je nu een kunstliefhebber bent, geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de regio, of op zoek bent naar een leuk dagje uit met de kinderen, Overijssel heeft voor ieder wat wils. In dit artikel bespreken we de meest boeiende musea in de provincie Overijssel die je zeker gezien moet hebben.

Musea in Zwolle

In het hart van Overijssel ligt de prachtige hoofdstad Zwolle, die fungeert als een cultureel centrum voor de provincie. Met zijn rijke geschiedenis, bruisende kunstscene en talloze bezienswaardigheden is Zwolle een plek die je gezien moet hebben als je hart sneller gaat kloppen van kunst en cultuur. De historische binnenstad die omringd is door grachten, stadsmuren en de welbekende ‘Peperbus’ maken het een bezoek meer dan waard.

Bonami Game Museum 

In het bijzondere Bonami Game Museum vindt je ongeveer aan 3250 vierkante meter gameplezier voor jong en oud. Dit museum heeft Nederlands grootste verzameling op het gebied van spelcomputer en computers. Je kan er de oude arcadekasten terug vinden, maar ook de nieuwste consoles zoals de Playstation 5. In totaal kunnen er 250 bezoekers tegelijkertijd gamen op alle verschillende consoles. Dit museum is ideaal voor kinderen die hun ouders of opa en oma willen uitdagen voor een potje gamen. 

De Fundatie Museum 

Museum de Fundatie in Zwolle is gehuisvest in het voormalige Paleis van Justitie, een neoclassicistisch gebouw dat tussen 1838 en 1841 is gebouwd naar het ontwerp van de Haagse architect Eduard Louis de Coninck. Dit opmerkelijke gebouw kenmerkt zich door zijn symmetrische gevels aan zowel de stadszijde (hoofdingang Blijmarkt) als de zuidzijde (Potgietersingel). 

Museum de Fundatie bezit een uitgebreide verzameling beeldende kunst die tentoongesteld wordt op twee locaties: Kasteel het Nijenhuis met een prachtige beeldentuin bij Heino en Museum de Fundatie in Zwolle.

De kunstcollectie van Museum de Fundatie bestaat uit kunstwerken uit alle periodes van de geschiedenis. De basis van deze collectie wordt gevormd door de nalatenschap van Dirk Hannema (1895-1984).

De collectie omvat werken van gerenommeerde kunstenaars, waaronder Joseph Mallord William Turner, Antonio Canova, Edgar Degas, Vincent van Gogh, Franz Marc, Francis Picabia, Piet Mondriaan, Marino Marini, Karel Appel en Neo Rauch. 

Herman Brood Museum

Indien je een groot fan bent van Herman Brood, dan ben je ook in Zwolle aan het juiste adres. Gelegen op de Blijmarkt in Zwolle vindt je het Herman Brood Museum. Dit museum opende zijn deuren in april 2017 om Herman Brood blijvend te eren. De in Zwolle geboren Herman Brood was een ware artiest in hart en nieren. Zijn kunstzinnigheid uitte zich in diverse vormen, waaronder muziek, poëzie, schilderijen en zeefdrukken.

Herman Brood was meer dan een muzikant; hij was een schilder, een acteur en een dichter. Brood’s leven was gevuld met hoogte- en dieptepunten, het museum illustreert zijn levensreis erg accuraat. Van zijn vroege jaren tot zijn rocksterdagen, alles is voel- en tasbaar. Het is als een rockconcert en een kunstgalerie in één.

Musea Twente

Twente, gelegen in het oosten van Nederland, is een regio met een rijke geschiedenis en een bruisend artistiek leven. De musea in Twente geven een beeld van een gebied dat een ‘samensmelting’ is van cultuur, technologie en natuur. 

Rijksmuseum Twente ofwel het ‘Twents Museum’.

Rijksmuseum Twenthe, gelegen aan de rand van de wijk Roombeek, begon met de kunstcollectie van textielfabrikant Jan Bernard van Heek. Nu bezit het oude, moderne en hedendaagse kunst, met wisselende tentoonstellingen. Er zijn kunstwerken te zijn van Breitner, Breughel, Ruisdael en Redon in 36 verschillende  zalen. 

Of je nu een doorgewinterde kunstkenner bent of gewoon een gezellig dagje uit wilt, het Rijksmuseum Twente heeft voor ieder wat wils. Er zijn interactieve rondleidingen, workshops en zelfs speciale programma’s voor kinderen.

Een Rijke Collectie

Het Rijksmuseum Twente heeft een indrukwekkende collectie die varieert van oude meesters tot moderne kunst. Je vindt er werken van grote namen zoals Rembrandt en Van Gogh, maar ook van hedendaagse kunstenaars.

American Motorcycle Museum

Het American Motorcycle Museum, ook wel bekend als AMM, opende zijn deuren op 30 april 2004. Het is de thuisbasis van de unieke collectie Amerikaanse motorfietsen van Max en Ans Middelbosch. Van Harley-Davidson tot Indian. Het museum bezit een collectie uit de Amerikaanse motorfietsgeschiedenis van begin 1900 tot de jaren ’80. Dat is een hele rit door de tijd!

Youseum.nl
Logo