9 Alternatieve Musea in Amsterdam

12 November, 2020

musei alternativi amsterdam

Wij hier bij Youseum hebben onze favoriete alternatieve musea in Amsterdam voor jullie verzameld. We zeggen niet dat je niet langs de klassiekers langs moet, maar wij persoonlijk houden er altijd van om verder te kijken. Met meer dan 70 opties in Amsterdam is er voor ieder wat wils.

 

1. Outsider Art Museum

Dit museum is gestart als een project van het Hermitage Museum Amsterdam en doet veel denken aan Youseum. Denk aan buitenstaanders, alternatieve perspectieven en werken van mensen die je het minst verwacht te zien.

musei alternativi amsterdam

© Outsider Art Museum

2. Electric Ladyland

Dit is het enige museum in de wereld dat volledig toegewijd is aan fluoriscerende kunst en geloof ons, het is geweldig! Het staat werkelijk voor de alternatieve musea in Amsterdam en moet je zeker niet missen.

musei alternativi amsterdam

© Electric Ladyland

3. Katten Kabinet

Het Katten Kabinet aan de Herengracht is van de alternatieve musea in Amsterdam een van de eigenzinnigste: helemaal gewijd aan kunst over katten. Er heerst een zekere humor over de collectie, maar dit is niet de plek om op zoek te gaan naar een zelfportret.

musei alternativi amsterdam

Photo by: Katten Kabinet

4. De Nieuwe Kerk

Alhoewel de Nieuwe Kerk wel degelijk erg bekend is, huist het een paar van de meest speciale tentoonstellingen van Amsterdam. Alleen al het afgelopen jaar zijn er werken tentoongesteld van Chagall, el Greco, een geschiedenis van Marilyn Monroe, en de jaarlijkse World Press Photo wedstrijd.

musei alternativi amsterdam

Photo by: C Messier

5. Micropia

Dit museum is gewijd aan het laten zien van microscopisch leven. Dit project door de Artis dierentuin in Amsterdam Oost (onze turf 😉) is het dubbel en dwars waard. Je zal versteld staan van de onzichtbare wereld die om ons heen bestaat.

musei alternativi amsterdam

© Micropia, Artis Amsterdam

6. Ons’ Lieve Heer op Solder

Dit is wellicht wel het meest alternatieve museum in Amsterdam. Dit museum zit in een 17e eeuwse katholieke kerk gebouwd in een grachtenpand op de Oudezijds Voorburgwal. Gebouwd voor de Rooms Katholieken in de tijd dat dit deel van de kerk niet geaccepteerd was in de maatschappij. Hier word je ondergedompeld in de geheime geschiedenis van Amsterdam

musei alternativi amsterdam

Photo by: Opsolder

7. Foam

Dit fotografie museum heeft, naar onze mening, het meest opwindende roulatie schema van de tijdelijke tentoonstellingen in de stad. Hier vind je werk van groot en klein, levend en dood, en van over de hele wereld. Foam is werkelijk een portaal naar de wereld.

musei alternativi amsterdam

Photo by: Christian van der Kooy

8. Youseum

We overdrijven niet wanneer we zeggen dat Youseum echt een alternatief is voor het
standaard soort musea in Amsterdam. Bij Youseum ben jij de artiest, het kunstwerk, en de criticus. Ontdek wat het betekent om werkelijk te zien en gezien te worden in onze
hedendaagse digitale wereld.

Hey YOU! Je hebt GEEN covid-19 test/vaccin bewijs nodig om onze locaties te bezoeken (wij volgende de Nederlandse regelgeving voor musea)

Koop tickets Westfield Koop tickets Amsterdam