Het Rijksmuseum Amsterdam

Het Rijksmuseum in Amsterdam is niet zomaar een museum. Dit is geen stoffig oud museum, maar een levendige reis door de tijd, gelegen in de hoofdstad van Nederland.

Een klein stuk geschiedenis over het Rijksmuseum

Wist je dat het Rijksmuseum oorspronkelijk in 1800 werd opgericht in Den Haag? Het verhuisde naar Amsterdam in 1808. Het huidige gebouw, ontworpen door die artistieke geest Pierre Cuypers, staat er al sinds 1885.

Een grote schat aan kunst

Het museum herbergt meer dan een miljoen kunstwerken, die zich uitstrekken over eeuwen. De primaire focus ligt op Nederlandse kunst en geschiedenis. Hier is een blik op de collectie:

  • Nederlandse meesters: Kunstenaars als Rembrandt, Vermeer en Hals. Rembrandts “Nachtwacht” is het kroonjuweel van het museum.
  • Aziatische kunst: Een indrukwekkende verzameling uit het verre oosten, die verhalen vertelt over oude beschavingen.
  • Middeleeuwse artefacten: Van manuscripten tot artefacten.
  • Moderne kunst: Hoewel dit niet de hoofdfocus heeft, beschikt het museum over een vleugje moderne en hedendaagse kunst.

De Nachtwacht: een verhaal op doek

Rembrandts “Nachtwacht” is een verhaal geschilderd op canvas. Dit schilderij is een kunstwerk dat miljoenen mensen van over de hele wereld aantrekt. De ingewikkelde details en het spel van licht en schaduw vormen een visueel verhaal die een blik op het leven in de 17e eeuw moeten geven.

Boeiende tentoonstellingen

Het Rijksmuseum is niet alleen een plek om naar stille kunst te staren, het is interactief. De multimedia-gidsen, de Rijksstudio waarmee je online diep in de collectie kunt duiken en workshops houden de interactie tussen de kunst en het publiek levend.

Algemene informatie over het Rijksmuseum

KenmerkBeschrijving
Openingstijden9:00 – 17:00 uur, dagelijks
Ticketprijs€20 (Volwassenen), Gratis (18 jaar en jonger)
LocatieMuseumstraat 1, 1071 XX Amsterdam, Nederland
ToegankelijkheidRolstoeltoegankelijk, Audiogidsen beschikbaar in verschillende talen

Youseum.nl
Logo