Hermitage ‘H’ART’ Museum Amsterdam

In het hart van Amsterdam gelegen aan het iconische Amstel, is het Hermitage hotel gevestigd. Het Hermitage museum is opnieuw ‘rebranded’ als het H’ART Museum. Dit Museum haalt culturele verhalen naar het hart van Nederland.

De geschiedenis van Hermitage Museum

Het verhaal van de Hermitage Amsterdam begint in een monumentaal bouwwerk genaamd Amstelhof, dat dateert uit 1683. Deze grote structuur met zijn klassieke architectuur, diende tot 2007 als toevluchtsoord voor ouderen. In 2009 kreeg de Amstelhof een nieuwe bestemmingsplan en huisvestte de Hermitage Amsterdam, waardoor het een van de twee grootste musea van de stad werd naast het Rijksmuseum.

JaarGebeurtenis
1683Bouw van het Amstelhof gebouw
2007Overgang van bejaardentehuis naar museum
2009Opening Hermitage Amsterdam

Het museum had een sterke band met het bekende Hermitage Museum in Sint-Petersburg, Rusland. Vanaf het moment dat het in 2009 werd opgericht tot 2022, functioneerde het als de grootste partner van het Russische museum. Dankzij deze samenwerking kon de Hermitage Amsterdam verschillende tentoonstellingen organiseren, waarbij gebruik werd gemaakt van de enorme collectie van meer dan drie miljoen objecten. De tentoonstellingen hadden uiteenlopende thema’s, variërend van de grandeur van Alexander de Grote en de schoonheid van Vlaamse kunst, tot spirituele religieuze kunst en het luxueuze leven van de Russische tsaren.

Veranderingen aan het Hermitage Museum

In 2022 na de politieke onrust veroorzaakt door Rusland’s acties in Oekraïne, verbrak de Hermitage Amsterdam de langdurige banden met het Hermitage Museum in Sint-Petersburg. Deze beslissing had een grote impact op de identiteit van het museum en leidde tot een aanzienlijke naamsverandering. Op 26 juni 2023 kondigde de Hermitage Amsterdam aan voortaan als het H’ART Museum door het leven te gaan.

De naamsverandering was niet alleen een nieuwe naam; het betekende ook een verandering in samenwerkingen. Het H’ART Museum ging nieuwe samenwerkingen aan met bekende galerijen in Londen, Parijs en Washington D.C., waardoor het aanbod aan tentoonstellingen werd uitgebreid en gevarieerder werd voor de bezoekers.

H’ART Museum: Het Nieuwe Tijdperk

Met de nieuwe naam bleef het H’ART Museum een centrum voor cultuur en geschiedenis. Vanaf 2023 heeft het museum verschillende tentoonstellingen, waaronder een bijzondere over Julius Caesar, genaamd “I came, I saw, I met my doom,” die te zien is tot 20 mei 2024. Ook is er een “Museum van de Geest | Outsider Art” dat ruwe, boeiende kunst toont van mensen met een bijzondere achtergrond. Verder heeft de “Outsider Art Gallery” wisselende tentoonstellingen van outsider-kunstenaars, en bezoekers hebben de unieke kans om kunstwerken te lenen uit de Artotheek.

TentoonstellingDetails
Julius CaesarLoopt tot 20 mei 2024
Museum van de GeestIntrigerende, ongepolijste kunst van individuen met buitengewone achtergronden
Outsider Art GalleryVeranderende tentoonstellingen door outsider-kunstenaars

Het H’ART Museum, met zijn rijke verleden en veelbelovende toekomst, blijft een hoeksteen in het culturele landschap van Amsterdam. Het museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur op Amstel 51.

Youseum.nl
Logo